Ik Kies Mijn Eten

Ik Kies Mijn Eten

Bureau Edubooks & Training heeft in samenwerking met Frion ´Ik Kies Mijn Eten´ ontwikkeld. Een serie van kleine flip-overs, ‘menudraaiers’, met gelamineerde kaarten met foto’s van ‘rauwe’ producten aan de ene zijde en bereide producten aan de andere zijde.

Door producten als vlees, groente en pasta per categorie in een aparte ‘draaier’ te plaatsen, kunnen cliënten door de kaarten bladeren en zelf een keuze uit de onderdelen voor een (warme) maaltijd of menu maken.

Ik Kies Mijn Eten helpt mensen bij het kiezen van hun warme maaltijd, zodat zij meer invloed krijgen op hun menukeuze.

Samen met een collega was ik op de feestelijke opening van “Ik kies mijn eten”. Wij als logeerhuis zijn er erg enthousiast over en hebben het voor twee groepen besteld. Misschien komt er nog meer bij, we gaan iedereen overtuigen hoe mooi dit product is. Marjo, Logeerhuis Deventer

We gingen op zoek naar een methodiek ter ondersteuning bij het samenstellen van een menu, het doen van de boodschappen en het visualiseren van wat er die dag gekookt wordt. Uw aanbod lijkt ons daaraan zeer goed te voldoen. Sanne Van Den Abeele, Orthoagoog Emiliani – België

Wat een leuk en goed idee! Nu is het voor de cliënten (ook degene die geen picto’s gebruiken) makkelijker om een goede gezonde maaltijd te kiezen d.m.v. de plaatjes. Anders kiezen ze toch vaak hetzelfde. Ben er erg enthousiast over! Denise Strating – Triade

Wij zijn bezig met de kaarten en het resultaat is uitstekend. Ze staan hier in de keuken met een pen en papier erbij en een ieder die wil mag er iets uit kiezen voor een bepaalde dag, en dat wordt dan klaargemaakt. Dus iedereen is tevreden. Hanita de Bakker – woonvoorziening de Schans

We hebben de 4 koffers ontvangen, bedankt voor de snelle service! Iedereen is erg enthousiast over het systeem. Daarom wil ik graag nog 4x ‘Ik kies mijn eten’ bestellen. Carla van der Sangen-Stoffels, BrabantZorg

De 200 gelamineerde kaarten met 400 foto’s zorgen voor visuele ondersteuning bij het kiezen en bij het zichtbaar maken van het gekozen menu en ook bij het doen van boodschappen. De kaarten nodigen tevens uit tot gesprekken over maaltijdkeuzes, wat iemand wel en niet lekker vindt, en wat gezond en minder gezond is.

Eten en drinken zijn basisbehoeftes die dagelijks vervuld moeten worden. Eten hoort veilig, gezond en liefst afwisselend te zijn. Thuis maken mensen die keuzes elke dag zelf. In de zorg hebben begeleiders veel invloed op de samenstelling van het menu van hun cliënten.

Het kan lastig zijn om cliënten zeggenschap te geven in de maaltijdkeuze. Zeker als zij de keuzemogelijkheden niet kennen of nog niet gewend zijn aan het maken van keuzes. Als iemand niet kan lezen en/of praten, wordt het nog moeilijker.

Uit onderzoek blijkt dat cliënten namen van gerechten niet altijd kennen. Bovendien is lezen vaak moeilijk voor hen. Daarom gebruikt Ik Kies Mijn Eten foto’s om de maaltijdkeuze makkelijker te maken. Dat helpt ook begeleiders cliënten zelf te laten kiezen.

In elk van de zeven menudraaiers hangt een andere categorie fotokaarten, herkenbaar aan kleur en pictogram: vlees, vis, groente, vegetarisch, salades, zetmeel (zoals aardappelen, rijst, pasta), schotels (samengestelde eenpansgerechten, zoals stamppot en chili con carne).

Een hulpmiddel ontwikkelen is de eerste stap, ervoor zorgen dat het in de praktijk ook gebruikt wordt, is de volgende stap. Daarom hebben Frion en Bureau Edubooks & Training naast de gewone handleiding ook een visuele handleiding voor de doelgroep gemaakt.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes

This site uses cookies. Find out more about this site’s cookies.
MENU

Bureau Edubooks